luni, 15 februarie 2010

Invatamant si educatie

Invatati, invatati, invatati…(Lenin)

Va e cunoscuta sintagma prin care de-a lungul anilor de scoala ni s-a inoculat ideea ca fara scoala e imposibil sa devii un om bun, sa ai suces iar locul tau in ierarhia sociala va fi unul nu foarte multumitor.



Total gresit, apreciaza Herbert Spencer, cunoscut filozof al secolului al 18-lea. Educatia nu te face nici mai moral, nici mai fericit, ea neputand sa modifice nici macar zestrea genetica. Din contra, prost directionata, aceasta poate deveni chiar destructiva. Statisticile despre criminalitate confirma, astfel incat aceasta a crescut odata cu generalizarea educatiei. Un exemplu viabil il reprezinta anarhistii care se recruteaza cel mai adesea dintre indivizii care au o diploma scolara.

Un distins magistrat arata ca astazi sunt 3000 de criminali care au trecut printr-o scoala fata de numai 1000 de criminali analfabeti, si ca, in 50 de ani criminalitatea a crescut de la 227 la suta de mii de locuitori la 552, ceea ce inseamna o crestere cu 133%.

Ca si alti colegi de breasla, Adolphe Guillot remarca faptul ca in principal criminalitatea sporeste  in randul tinerilor care nu au avut posibilitatea sa urmeze o institutie de invatamant particulara, dar frecventeaza scolile publice gratuite.

Fireste nimeni nu sustine ca invatamantul bine directionat nu conduce la rezultate foarte practice. Dar din pacate nu in plan moral.

Articol realizat de Dumitrescu Robert

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu