luni, 4 ianuarie 2010

Familia-camin fericit sau loc de cosmar?

Ca si cum nu ar fi suficiente nevoile zilnice cu care se confrunta lumea, in unele familii aceste neajunsuri se rasfrang si asupra copiilor si le zadarnicesc acestora increderea de a avea reusite.

Acesti copii, in cadru unei familii in care, atat violenta verbala, cat si cea fizica predomina, traiesc o trauma ingrozitoare cand isi vad parintii certandu-se ori lovindu-se. Amintirile acestor evenimente neplacute isi pun amprenta asupra personalitatii lui pentru o perioada sau pentru totdeauna. Cei mai putin puternici vor aplica mai tarziu acelasi tratament familiilor lor, constienti mai mult sau mai putin ca aceasta e consecinta mediului in care au trait.

Neglijandu-i, parintii violenti isi expun copii unor riscuri fizice si morale iminete. Astfel de parinti nu au o preocupare speciala de a transmite copilului invataturile de care are nevoie in acord cu varsta si cu particularitatile ei. Cum sa aiba o copilarie fericita acela care ia cunostinta inca de mic cu greutatile vietii si poarta povara ce ar fi trebuit purtata de adulti? O fetita, fiind intrebata daca va dori sa aiba copii atunci cand va fi mare, va raspunde afirmativ: "Da! Vreau sa am copii pentru ca sa ma ingrijeasca si ei pe mine, ca am obosit tot avand grija de parinti mei."

Din pacate sunt foarte multe cazuri in care violenta este "la ea acasa".Oamenii violenti sunt, de regula, aceia care nu au sau nu vad o alta alternativa pentru greutatile care le intampina zi de zi.Sunt oamnei slabi; si atunci tot stresul si supararea acumulata se revarsa asupra membriilor familiei sale.Acestia incearca sa ascunda de frica sau rusine urmarile celor petrecute acasa. Ajuns la scoala cu vanataie provocata de tatal pentru ca a intarziat 10 min la un coleg, copilul va incerac initial sa inventeze diverse incidente fara nicio legatura cu violenta.Repetandu-se insa, nu mai poate pastra "secretul" prea mult timp, iar cei din jur vor afla fara indoiala ce se petrece defapt.

Si de ce sa taca cand stie ca toate aceste nedreptati la adresa lui pot inceta? De ce sa nu lase la o parte orgoliul, rusinea si sa nu ceara ajutor? Ar putea incepe prin a vorbi cu parintele care il iubeste si care il intelege si poate sa incerce sa vorbeasca cu persoane care sunt capabile sa ia anumite masuri.

Cea mai eficienta masura de a reda libertatea unei persoane agresate in familie este, in cazul parintilor, divortul.Daca va fi despartit copilul de unul din parinti, acesta ar fi in siguranta si nu va mai trebui sa suporte toate neplacerile prin care a trecut. Atata vreme cat violenta in familie e lasata sa-si continue existenta, secreta si devastatoare nu putem vorbi de o familie normala si bazata pe ajutor reciproc si intelegere. De aici si pana la destramarea familiei nu e decat un pas.

Dar care ar fi consecintele desconspirarii acestui "secret"? Cei din jur vor fi alaturi de el, il vor consola ori, dinpotriva, il vor ignora sau, mai rau, vor transforma problema lui intr-un subiect de comedie.

Daca ii sunt alaturi, care ar fi metodele prin care ar avea succes? Caci un astfel de copil e inhibat si inabordabil. Sa il antreneze in act distractive care sa il departeze de problemele de acasa?Ar fi o solutie daca aceasta distractie nu implica bautura, ori droguri. Un film ori o plimbare in parc, o excursie intr-un loc necunoscut sau o simpla iesire la un suc ar avea efecte benefice asupra unui psihic zdruncinat de violenta. camin fericit sau loc de cosmar, revenind la intrebarea de la care am plecat, inca nu stiu raspunsul, dar prin condamnarea acestui fenomen prin diverse campanii, sper ca el sa fie inhibat si sa dispara pentru totdeauna.

Articol realizat de Arventi Adina

Un comentariu: