miercuri, 13 ianuarie 2010

Ce este literatura?

Ce este literatura? Hm… buna intrebare. Punand-o unui simplu om acesta mi-a raspuns facand o comparatie: “Pentru un necunoscator este o insiruire de idei spuse frumos. Dar pentru un scriitor, de exemplu, este o forma de manifestare artistica.”


Multi au incercat sa defineasca literatura, dar putini au reusit, eu prin acest eseu sper sa ma aflu printre invingatori. De exemplu, cineva zice ca literatura este o minciuna cu staif, ceea ce tehnic vorbind e adevarat dar nu trebuie sa ne limitam doar la atat. Pana la urma literatura consta in transmiterea unei informatii , fie un sfat de viata, fie o stire buna, sau mai putin buna, oricum ar fi, ea trebuie sa bucure auzul. Un om cu o gandire mai negativa, spune ca literatura proasta creeaza o critica de calitate. Pentru ca toata lumea stie cand ne punea profesoara de romana in generala sa citim zeci de pagini de comentarii critice pe anumite opere literare vechi ce erau intelese doar de autor si inca cativa la care le explicase ce vrea sa zica. Dar din perspectiva marilor oameni de cultura, acele critici erau niste critici de calitate. Si totusi nu stiu o carte care sa nu fi fost criticata vreodata… oare nu a atins nimeni perfectiunea in acest domeniu? Dar gata cu critica literara. Pana la urma orice om, in orice domeniu ar lucra, poate spune ceva despre literatura. Sa luam…un arhitect. El ce zice?!… Zice ca pana si in literatura sunt ingineri dar ca ei, realizeaza doar proiecte, dar completeaza cu afirmatia ca in literatura noastra avem cea mai mare nevoie de arhitecti, deoarece zidari avem destui referindu-se la nevoia de modele.


Asa as putea sa insir pana maine astfel de afirmatii si citate dar ma voi opri aici. Dar in final nu pot incheia eseul decat cu o veche zicala adaptata. un popor fara literatura, este un popor fara cultura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu